Motorrider
   

 Motorrider

 

Ik rijd door naar de stad L’viv. Het is sinds enkele jaren een nieuwe naam voor de stad. Meestal wordt de stad nog bij zijn oude naam genoemd L’vov (uitspreken als Luhh-vov)

Het probleem is dat ik geen cyrillisch schrift kan lezen dus een bordje waar hotel op staat kan ik niet vinden. Uiteindelijk kom ik bij het Swiss hotel terecht omdat het daar het woord hotel ook in het Latijn staat aangegeven..

Het is een 4 sterren hotel midden in de stad en kost maarliefst €90,= Maarja….. dan heb je ook wat. En je wordt er behandeld als een gast en niet als een nummer

De volgende dag wil ik naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne rijden. Ik heb eigenlijk geen idee hoe ver het is. Bij het ontbijt in het Swiss hotel vraag ik het aan de serveerster. Het moet ongeveer 700 km zijn. Wordt dus een beste rit over binnenwegen maar ik ga het proberen.

 

 

 

Motorrider 

Onderweg maar eens even tanken en dat is lachen. In deze tijd was de prijs in Nederland meer dan €1,60/liter terwijl ik in Oekraïne ongeveer €0.80/liter betaal. Met de kwaliteit zit het ook wel goed. Ik heb geen problemen met de brandstof gehad.

 

Motorrider 

Vooral in het begin is de weg tussen L’vov en Kiev van zeer goede kwaliteit. Verderop word de weg veel slechter. Er wordt op veel plekken aan de weg gewerkt.

 

 Motorrider

Tegen de avond kom ik na een lange rit aan in Kiev.

Ik kijk of ik in mijn streetpilot een hotel kan vinden. Er staan er genoeg in maar ook hier klopt er weer niet veel van. Ik word niet naar het hotel geleid, misschien wel in de buurt maar daar heb je in een stad met 5 miljoen inwoners niet veel aan.

Dan gebeurt het. In een moment van onachtzaamheid (ik let op de streetpilot en de vele mooie Oekraïense vrouwen) kom ik met mijn voorwiel in een tramrail en leg de GS op de grond, midden in het drukke Kiev. De meeste mensen kijken een beetje maar doen niks. Uiteindelijk helpt een man mij toch even de GS rechtop zetten. Er is niks aan de hand en ik kan verder rijden.

 

 

 

 

 Motorrider

Midden in het centrum zie ik Hotel Oekraïne. Het kan me niet schelen wat het kost ik wil alleen een bed en een douche.

Het is een erg oud hotel waar Stalin ooit nog heeft geslapen. De kamers zijn 3 meter hoog en het interieur is oud. Het voordeel is dat het echt midden in de stad is en dat voor €80,=

 
 Motorrider

Ik ben wel echt midden in het centrum. Ik kijk op het plein waar in 2004 de Oranje revolutie plaats vond.

 

 Motorrider

Voor een veilig gevoel is het wel lekker dat de motor bewaakt gestald kan worden. Wel tegen betaling natuurlijk.

 
 Motorrider

Het is me duidelijk dat Oekraïne naast Rusland het grootste land is van Europa. De afstanden zijn mega groot. De derde dag wordt weer een marathonrit van meer dan 500 kilometer.

Van Kiev naar Dnepropetrovsk.

 
 Motorrider

Grofweg rijd ik de hele weg langs de rivier de dnjepr. Onderweg rijd ik langs talloze korenvelden afgewisseld met gigantische zonnebloemvelden.

Bij het binnenrijden van steden zie ik telkens bouwwerken waarin de plaatsnaam is aangegeven. Echt iets uit de sovjet tijd.

 

 

 

 Motorrider

Langs de weg zie je mensen groente en fruit verkopen. Hieraan zie je ook het grote contrast tussen arm en rijk. Een dag eerder zag ik Hummers en grote Mercedessen in Kiev. Op het platte land kunnen ze nauwelijks rondkomen.

In Dnepropetrovsk aangekomen kies ik een veel te duur hotel uit. Ik ga even de stad in op zoek naar wat eten. Als ik langs een shoarmaboer loop waar het ruikt als bij een vleesafval bedrijf bedenk ik me en ga toch maar in het hotel eten. Daar valt de prijs voor goed eten best wel mee.

 

2

[intro][1][2][3][4][5][6][7][8][Foto's]

[HOME travelstories]